Aktuální pozvánka do Muzea čokolády - ochutnáte pravou čokoládu a dozvíte se tajemství její výroby…

Víte, že kakaové boby, hlavní surovinu pro výrobu kvalitní čokolády, si staří Aztékové cenili natolik, že se dokonce staly platidlem? Například králíka bylo v polovině 16. století možné koupit za 10 bobů, otrok stál 100 bobů. To vše a ještě mnohem více o čokoládě se dozvíte v Muzeu čokolády Choco Story v pražské Celetné ulici č.10. 

Nápoj bohů jako afrodisiakum
Historie čokolády se píše už více než 4 tisíce let. Znali ji staří Mayové, Toltékové i Aztékové. Nápoj, který připravovali z kakaových bobů, by nám ale nejspíše moc nechutnal. Hustá hořká tekutina z kakaa, vody a koření měla do dnešní čokoládové tabulky ještě hodně daleko. Přesto tyto národy považovaly kakaovník za rajský strom, poskytující jim velké potěšení. Podle legendy bůh Qzetzalcoatl, takzvaný okřídlený had, učil svůj kmen jak připravovat nápoj z kakaového stromu a podle něho také dostalo pití své jméno Tchocoatl. Aztécká elita se po něm mohla utlouct, uvádí se, že jejich náčelník Montezuma II. (kolem r. 1465–1520) byl schopen denně vypít i padesát šálků této pěnivé tekutiny! Dělal to prý hlavně tehdy, když se chystal navštívit nevěstinec.

Med spraví hořkou chuť
Evropa se ale o existenci kakaových bobů dozvěděla teprve po té, když k americkým břehům dorazil se svou výpravou španělský dobyvatel Hernand Cortéz (1485–1547). Stalo se to roku 1529, přitom opravdu prvním Evropanem, který hořkou chuť tekuté čokolády jako první okusil, se stal cestovatel Kryštof Kolumbus (1451–1506). Svůj jazyk v ní smočil roku 1502. Španělé ale z nepříliš vábné a husté tekutiny nijak nejásali. Na milost ji začali brát, až když si ji začali přislazovat medem. Lodní náklad s kakaovými boby přistál u španělských břehů roku 1527. Nápoj z nich nejprve okusili na španělském královském dvoře, teprve později začal dobývat celou Evropu. 17. století už bylo ve znamení otevírání prvních evropských kaváren. Jenže prostý lid zatím zůstal o tuto lahůdku ochuzen, okusit ji mohla jedině aristokracie. Až do 19. století se čokoláda popíjí a prodává se většinou v lékárnách jako pastilka rozpustná ve vodě.

Revoluce ve výrobě lahůdky
Průmyslová revoluce během 19. století ovšem zcela změní postup výroby čokolády i její podobu. Dnešní nejznámější podoba čokolády ve formě tabulky je výrazně novodobou záležitostí. První tabulka, pravda ještě trochu nepovedená a hrudkovitá, se objevila v roce 1847. Když roku 1879 objeví Švýcar Henri Nestlé (1814–1890) sušené mléko, a další švýcarský podnikatel Rodolphe Lindt (1855–1909) výrobu konšováním (způsob mísení, které zjemní výslednou chuť), vznikají nové továrny a čokoláda si získává stále větší oblibu. 

Dojde i na ochutnávku
Pražské Muzeum čokolády Choco-Story vypráví pestré dějiny čokolády pomocí unikátní sbírky více než 1000 exponátů. Vystavené předměty zaručeně nadchnou každého, jak odborníka, který se v historii a výrobě čokolády vyzná, tak i naprostého laika, jenž si „jenom“ občas pochutná na tabulce čokolády. Předváděcí centrum, které je součástí prohlídky muzea, poodhalí návštěvníkům kouzlo výroby čokolády a představí všechny suroviny i samotný proces zpracování. Na závěr potom mohou ochutnat čokoládové pralinky, které muzeum vyrábí. Vznik muzea podpořil pan Van Belle a manželé Mestdaghovi, sponzoruje ho belgická společnost Belcolade, jediné továrny na výrobu belgické čokolády, kterou stále ještě vlastní Belgičané. Budete-li mít cestu do centra Prahy, zastavte se v Choco Story. Otevřeno je denně den od 10.00 do 19.00 hodin, v červenci a v srpnu dokonce až do 22.00 hodin. Kromě nevšedních zážitků si budete moci odnést z obchůdku i suvenýry, které vám připomenou vaši návštěvu i celou historii výroby čokolády.