IKEM chystá rozšířit kapacity, loni transplantoval 489 orgánů

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) transplantoval loni 489 orgánů 446 pacientům. Jeho kapacita je zcela naplněna, letos proto začne připravovat projekty nových pavilonů a laboratorního bloku, sdělil dnes ČTK ředitel IKEM Aleš Herman. IKEM podle něj patří k nejvýkonnějším centrům Evropy, týdně tam lékaři provedou devět až deset zákroků, kdy pacientovi transplantují jeden nebo více orgánů. Často metodami, které jsou raritní pro svou náročnost a složitost.  

"Aby se programy mohly dále rozvíjet, je již v tuto chvíli nutné zvětšit kapacitu IKEM, proto letos začneme připravovat projektovou dokumentaci dvou velkých staveb - pavilonu G1, G2 a laboratorního bloku. Obě tyto dostavby prostorově odlehčí hlavní budově, a vzniknou tak nové ambulance a pokoje lůžkových částí," uvedl ředitel.

V letních měsících čeká IKEM také rekonstrukce jednoho z operačních sálů, bude spojena s výstavbou dalšího operačního sálu, který IKEM podle ředitele už také nutně potřebuje. IKEM má na kontě 62 procent všech transplantací provedených loni v Česku.

Nejvíc loni, jako tradičně, transplantoval ledvin, celkem 263, z toho ve 43 případech byla ledvina od žijícího dárce. V celé ČR bylo v sedmi centrech transplantováno 453 ledvin.

"Co se týká Langerhansových ostrůvků, které produkují inzulín, a slinivky, zde jsme transplantovali loni 42 krát. Jedná se o unikátní program, který v ČR nikdo kromě IKEM nenabízí. Pokračujeme také v programu transplantací tenkého střeva, ten je unikátní v celém regionu střední Evropy. Loni jsme střevo transplantovali při multiorgánové transplantaci jednou," doplnil přednosta Transplantcentra IKEM Pavel Trunečka.

Přibližně stejný počet zákroků jako v roce 2014 se podařilo udržet i kardiochirurgům, transplantovali 46 srdcí. Historicky nejvíc loni bylo transplantací jater, celkem to bylo 137 štěpů, což je meziročně o 18 víc. Ve 14 případech šlo o transplantace dětskému pacientovi, které provádí IKEM jediný v zemi.

Loni provedli chirurgové v IKEM tři multiorgánové transplantace a poprvé ji v jednom případě kombinovali s autotransplantací ledviny, tedy přemístěním vlastní ledviny pacientky na nové místo v podbřišku.

zdroj: ČTK