Šance na přežití novorozenců zvýší transportní inkubátor

Šance na přežití novorozenců, jimž selhal krevní oběh a nemohou dýchat, zvyšuje transportní inkubátor. Mají v něm při převozu z běžné porodnice do centra zajištěnu veškerou péči. Bez ní by nepřežili, s ní přežijí v průměru tři čtvrtiny, řekl dnes novinářům vedoucí lékař jednotky intenzivní a resuscitační péče a převozové služby novorozenců kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK Václav Vobruba.  

Převozová služba této kliniky zajišťuje ročně 850 až 900 převozů, podporu dýchání potřebuje během transportu 180 až 190 dětí.

"Výjimečnost tohoto transportního systému spočívá v možnosti integrace zařízení pro mimotělní oběh. Významnou měrou se tak zvyšuje mobilita, bezpečnost a komfort pro pacienta i ošetřující personál," řekl Vobruba.

Nezralých novorozenců v ČR přibývá, počty stouply z 5,5 procenta v roce 2000 na osm v roce 2013. Většina těchto dětí přijde na svět v perinatologických centrech, část se ale stále rodí mimo ně. V tom případě nejlepším řešením je převoz do centra, stejně jako pro tzv. patologické novorozence, kteří nemají ještě vyvinuté plíce tak, aby sami dýchali.

Dosud se novorozenci převážejí v běžném inkubátoru a sanitka veze také pumpu pro mimotělní oběh. VFN nyní příspěvku 600.000 od hlavního města a 700.000 korun od Středočeského kraje koupí speciální převozový inkubátor s kompletním vybavením za téměř dva miliony korun. Součástí je i pumpa pro mimotělní oběh, uvedla ředitelka VFN Dana Jurásková.

Inkubátor umístěný na povozku se dá upevnit ve většině sanitních vozů. Inkubátor je dvoustěnný, má vlastní bateriový zdroj. Je doplněn přístrojem pro plicní ventilaci různé intenzity. Životní funkce sleduje monitor. Součástí vybavení je i několik infuzních pump pro velmi přesné podávání tekutin a léků.

Sanitka se speciálním inkubátorem bude převážet zejména děti z Prahy a Středočeského kraje, za určitých okolností i z Libereckého kraje.

zdroj: ČTK