V pondělí už podeváté startují Červenobílé dny!

Příští týden už podeváté bude mít veřejnost jedinečnou příležitost podpořit hluchoslepé zakoupením červenobílého náramku přátelství nebo minipropisky za symbolických 30 korun.

Od pondělí 18. dubna až do středy 20. dubna zaplaví 34 českých a moravských měst dobrovolníci, kteří budou v červených a bílých tričkách během celonárodní veřejné sbírky Červenobílé dny nabízet dva sbírkové předměty a současně upozorňovat na skutečnost, že mezi námi žijí lidé s hluchoslepotou. Proto budou někteří dobrovolníci označeni červenobílou holí – každodenním pomocníkem hluchoslepých. Druhou novinkou je, že sbírku v Praze v pondělních odpoledních hodinách podpoří navíc 15 andělů – hostesek ze společnosti ppm factum.

Ve sbírkových dnech, konkrétně v úterý 19. dubna před 16. hodinou, bude také vrcholit internetová Charitativní červenobílá aukce, která již od 12. dubna běží na portálu Aukro na stránce http://aukro.cz/my_page.php?uid=13334706. V dobročinné aukci se draží originální předměty, které sdružení LORM věnovaly zajímavé osobnosti. Největší boj lze očekávat o Cenu Anděl od kapely Chinaski, tretru od Báry Špotákové nebo fotbalový dres s podpisy dvou legend – Masopusta a Eusebia.  Draží se však dalších 19 zajímavých věcí, například frak dirigenta Libora Peška, motýlek s autogramem Bolka Polívky nebo pohádkové CD autorky a herečky Nely Boudové.  

Paradoxně v roce, kdy organizátor sbírky i aukce, občanské sdružení LORM, slaví 20. narozeniny, musí současně bojovat o záchranu odborných služeb pro osoby s hluchoslepotou. „V letošním roce, kdy nám byly dramaticky sníženy dotace MPSV, se obracíme na veřejnost a věříme v její podporu a solidaritu. Víme, že doba je nelehká pro všechny, o to více si vážíme i sebemenšího příspěvku a každé dárcovské SMS, které nám umožní dál poskytovat služby,“ přibližuje situaci Mgr. Petra Zimermanová, ředitelka o.s. LORM. „Hluchoslepí se s naší pomocí učí větší samostatnosti v prostorové orientaci a chůzi s červenobílou holí, jezdí s našimi traséry na běžkách nebo na tandemových kolech, soutěží ve sportovních disciplínách na Lormolympiádě a v umělecké soutěži o Cenu Hieronyma Lorma, ale bez pomoci našich průvodců, tlumočníků a sociálních pracovníků mohou být o tyto možnosti ochuzeni,“ doplňuje svá slova. Sdružení LORM je při tom jediným registrovaným poskytovatelem sociálních služeb pro tuto cílovou skupinu u nás.

Sbírku lze také podpořit zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS LORM na číslo 87 777 (cena jedné dárcovské SMS je 30 Kč, o.s. LORM obdrží 27 korun), pro příspěvky je otevřeno sbírkové konto 43-8709380297/0100. Podrobné informace o sbírce včetně vyúčtování předchozích ročníků přinášejí stránky www.cervenobiledny.cz.