"V Praze tak z celkového počtu 5947 podniků evidujeme 2383 (40 procent), které jsou buď čistě kuřácké, nebo mají k dispozici stavebně oddělené prostory pro kuřáky. V Brně z celkového počtu 1603 podniků má prostory pro kuřáky 603 podniků (38 procent)," uvedl šéf obsahu restauračního průvodce pro Českou republiku a Slovensko Martin Vyleťal. Z kuřáckých restaurací v průvodci Zomato má nyní většina podniků pro kuřáky speciálně oddělené prostory.
Úplný zákaz kouření cigaret v restauracích a také na koncertech a tanečních zábavách by měl v Česku platit od začátku příštího roku. Vládou schválený zákon ještě bude projednávat parlament a posuzovat ho bude také prezident Miloš Zeman. Norma zakazuje rovněž prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby.
Proti zákonu schválenému vládou je Asociace hotelů a restaurací a Český svaz pivovarů a sladoven se obává úbytku hospod na menších městech a na vesnicích. Naopak odborníci na závislosti vidí rozhodnutí kabinetu jako krok správným směrem.
Podle svazu pivovarů a sladoven je varovným příkladem dopadů zákazu kouření v restauracích Velká Británie. Tam podle údajů asociace Beer & Pub od zavedení zákazu v roce 2006 končí svou činnost až 1500 podniků ročně, zatímco do té doby to bylo 400 ročně. Za osm let od zavedení zákazu kouření tak svou činnost ukončilo 10.000 hospod a barů, což je téměř pětina z jejich celkového počtu, uvedl svaz.
Podle průzkumu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a agentury Ipsos zveřejněného v květnu kouření v restauracích, kavárnách či barech české společnosti stále více vadí. Oproti roku 2012 stoupl počet lidí s negativním hodnocením kouření v restauracích o deset procentních bodů na 52 procent. Výrazně také přibylo těch, kteří by rozhodně zákaz kouření uvítali, z 28 na 40 procent. V ČR kouří třetina dospělých.
zdroj: ČTK