Feng shui – příležitost ke změně

Feng šuej by se dalo charakterizovat jako akupunktura prostoru a času. Nebo jako Umění žít. Tak jako akupunkturista zavádí jehly do našeho těla, aby zlepšil naše zdraví, respektive proudění energie v meridiánech, tak zkušený odborník na feng šuej ovlivňuje svými zásahy proudění energie v prostoru a tím ovlivňuje nejen naše zdraví, ale i vztahy, kariéru, štěstí a prosperitu.

Ti nejlepší akupunkturisté ví, že jehlu musí aplikovat v daný čas, aby účinek byl nejefektivnější – a zrovna tak se musí chovat specialista na feng-šuej. Každý z nás se narodil s určitou konstelací energií a zrovna tak i dům se někdy „narodil“ s nějakým energetickým potenciálem.
To je to, proč se někde cítíme dobře, někde hůře a někde nás i rozbolí hlava.
V Číně se říká: „Nepomůže-li jehla, musí se jít lékař podívat jak bydlíte“.
Uvědomme si kolik času prožijeme pod střechou, uvnitř nějaké budovy. V této symbióze setrváváme bez mála 100% času!!! Doma, ve škole, na pracovišti, v hospodě, divadle, tělocvičně... Stále hůře se dostáváme VEN - DO PŘÍRODY.

Feng šuej je součást tradiční čínské medicíny /TCM/, tak jako akupunktura jehlami, akupresura, požehování, fytoterapie, dietetika, čínské masáže, čchi-kung a čínská astrologie. Vše propojené v jeden celek je zase součástí filosofie Taoismu – praktické vědy, která se zabývá následováním přirozenosti. Již tisíce let.
Feng šuej má ale také velice blízko k psychologii, lékařství a léčitelství, homeopatii, nauce o symbolech, nauce o barvách, geomantii, numerologii, architektuře, stavební biologii, botanice, sakrální geometrii, astrologii, botanice a sociologii.

Jak říká Albert Einstein – „Vše je Energie! Naprosto VŠE!“
Pojďme ji poznávat..... nejdříve ji začneme cítit – uvědomovat si ji, později se jí budeme dotýkat, komunikovat s ní různými kanály, jako je třeba intuice ....a začneme ji respektovat, obracet se na ni s pokorou, ....a milovat ji. Ona nám to nespočetněkrát vrátí.

Feng šuej není jen o tom, že si do „sektoru děti“ dáme fotografii našich dětí /což je samozřejmě dobré udělat/, ale o tom, jak se zachováme, když takové dítě přijde domů pozdě – a třeba opilé. Budeme mít ten klid a sílu vnímat energii, která nám chce o nás samých něco sdělit, nebo sáhneme po tom lehčím „nápravném prostředku“ a dítě ztrestáme všemi způsoby, jako to dělaly naši rodiče s námi?
Chci jen říci, že žít feng šuej je mnohem složitější, než ho aplikovat jen jako nauku o vedení energie v bytě. Naštěstí vše probíhá v kruhu a vše se ovlivňuje, takže i vnější změny, které za pomoci feng šuej uděláme, na nás budou mít /někdy až ohromující/ vliv. Ve všech oblastech života.

Taoisté říkají: „ I změna k horšímu je lepší než stagnace!“ Tak se změny nebojme.
Malým ovlivňujeme Velké.... a Velké chrání Malé! To jsou hlavní pravidla. Opravdu, člověk musí „vidět na vlastní oči“ co dokáže třeba jen instalace fontánky na správném místě. Jaké věci dokáže dát do pohybu.
Koneckonců si myslím, že raketově vzrůstající obliba feng šuej i u nás je dílem vysoké efektivity a zcela jasných výsledků, který do života přináší.
A to ještě nejsme /zaplaťpánbůh/ jako v Hongkongu, kde jsou běžné feng šuej války mezi konkurenčními firmami, bankami, taxikáři, obchody atd.
Ale i v Evropě firmy zjišťují, že feng šuej se dá dobře využít k jejich vlivu na zaměstance, ke zvýšení efektivity práce, zlepšení pracovního klimatu a tím i prosperity. Že zákazník se ve feng šuej prostředí firmy cítí dobře, získává ve firmu důvěru, což je nejdůležitější faktor nejen v obchodních vztazích.

Pokud cítíte, že vám chybí harmonie a pohoda, je to nedostatek energie. Pokud cítíte, že něco ve vašem životě nebo okolí není dobře a nemáte sílu ke změně, je to nedostatek energie.
Pokud se chcete změnit, a ono to nejde, nemáte dost energie. Tak využijte příležitosti tu správnou energii k sobě přivést právě pomocí feng šuej. Objeví se vám nové obzory a snáze najdete vlastní Cestu. To, že si přitom výrazně vylepšíte exteriér a interiér vašeho místa bydlení je jen ona třešnička na dortu.

V Asii teprve na příchod nového roku teprve čekají. Bude to rok vodního draka a tak asi o vodu padající z nebe nebude nouze. Proto všem přeji především suchý rok 2012.

Kromě toho vám všem přeji mnoho štěstí a těším se – třeba někde a někdy – na shledání!

Pavel Plzák,
zakladatel společnosti Aqua Ventus a lektor školy tradičního feng shui - Aqua Ventus Academy (AVA)
www.feng-suej.net
poradna@feng-suej.net