VÍTR VE VLASECH tour přichází s výzvou: „Pojďte s námi měnit svět handicapovaným dětem.“

Představte si, že si nemůžete určit, kam se podíváte a co zažijete. Jste zcela závislí na pomoci druhých, jste vězněm svého nefungujícího těla. Přesně takto vnímají svůj život děti s handicapem.  Proto přicházíme s výzvou: „Pojďte s námi měnit svět handicapovaným dětem.“     

 

Od 18. do 23. července 2017 připravuje nezisková organizace Černí koně turné, které je paralelou právě probíhajícímu Tour de France. Cílem akce je, za podpory veřejnosti, pomoc handicapovaným dětem a obohatit jejich dětství o speciální jízdní kola na ruční pohon. Vzniká tak nová sportovní disciplína, ze které vzejde
i nová paralympijská naděje.

 

Děti s tělesným handicapem často nemají možnost svobodného pohybu, rodiče je na invalidních vozíčcích mohou vzít pouze na taková místa, která mají vhodně upravený povrch. Ale děti, nejen ty zdravé, stále chtějí objevovat svět. Spolek Černí koně se rozhodl, že těmto dětem pomůže zažít kvalitní dětství a začal pro ně vyrábět speciální kola na ruční pohon. Tato kola se zde v České republice i ve většině zemí světa nedají koupit. Navíc, aby dětem byla tato kola co nejvíce přístupná, Černí koně hledají pro každé dítě sponzora, aby své kolo dostalo zcela zdarma.

 

„V současnosti máme téměř 50 objednávek na speciální kola, ale do konce léta vyřídíme tak 25,“ uvádí Tomáš Pouch, předseda organizace Černí koně a dodává: „Současné výrobní prostory jsou v malé nevyhovující garáži. Plánujeme rekonstrukci a přestavbu prostor, abychom mohli zaměstnat další handicapované, kteří se budou na výrobě speciálních kol pro děti podílet.“

 

Vítr ve vlasech tour v prvé řadě ukazuje problematiku handicapu dětí a zároveň zapojuje veřejnost do inovativního řešení. Každý se tak stává součástí revolučního projektu.

 

Každý může pomoci

 

Na všech zastávkách turné Vítr ve vlasech si můžete vyzkoušet, jak se jezdí na speciálních kolech na ruční pohon. Sami handicapovaní, kteří na těchto kolech jezdí, vás usadí do trenažérů. Nadace Agrofert pak za každý ujetý kilometr přispěje projektu 200 Kč. „Rád bych všechny pozval, ať se přijdou pobavit na naše akce a našlapou na trenažérech co nejvíce kilometrů, pomohou tak vyrobit další speciální kola,“ vybízí veřejnost Tomáš Pouch.

 

Projekt Vítr ve vlasech můžete podpořit i přímo z mobilního telefonu, prostřednictvím dárcovské zprávy částkou 30, 60, nebo 90 Kč. Zprávu napište ve tvaru DMS VITRVEVLASECH 30. V případě, že se rozhodnete přispět vyšší částkou než 30 Kč,  nahraďte 30 na konci zprávy číslicí 60, nebo 90. Službu provozuje Fórum dárců a technicky zajišťuje ATS Praha.

 

Zastávky a program

 

18. 7. úterý    16:00 – 19:00     Náplavka (u Železničního mostu)

19. 7. středa   14:00 – 17:00     Aquapark Čestlice

20. 7. čtvrtek  15:00 – 18:00     Koupaliště Džbán

21. 7. pátek    16:00 – 19:00     Žluté lázně

22. 7. sobota  10:00 – 13:00     Náplavka ( u Železničního mostu)

23. 7. neděle 11:00 – 19:00     Štvanice (za tenisovými kurty)

 

Turné bude moderovat Bořek Slezáček, který s kolegy z divadla zazpívá písně Michala Davida z muzikálu Děti ráje, dále akci podpoří Jiří Ježek Paraolympijský vítěz a mistr světa v cyklistice, mistryně světa v para-pole dance, Daniela Pecinová. Největší show – opravdu nabitý doprovodný program -  je připraven na finálový den, neděli 23. července, kdy se sejdeme v Praze na Štvanici. V tento den vrcholí i slavná Tour de France. Pro fanoušky cyklistiky bude připraven stan s velkoplošnou obrazovkou, kde budou moci sledovat dojezd na Champs-Élysées v Paříži. Návštěvníky dále čeká exhibiční závod pro handicapované děti na ručních kolech, freestylová exhibice a Damjan Siriški, Škola kola s mistrem světa Josefem Dresslerem, adrenalinové skoky „BIG FLY“, hořící muž, dopravní hřiště, sebeobrana pro ženy, skákací hrady a mnoho dalších zážitků.

 

Na závěr vystoupí a zahraje nejúspěšnější revivalová kapela Brouci Band, která například hrála v Royal Country Hall v Londýně, či na Pražském hradě.

 

Organizátor akce

 

Vítr ve vlasech tour se koná pod záštitou radního Ing. Radka Lacka a za významné podpory hlavního města Praha. Mezi další partnery patří Česká televize, Nadace Agrofert a Konto Bariery.

 

Černí koně, z.s. vznikla v roce 2008 s posláním pomoci handicapovaným zapojit se do společnosti a společnost naopak naučit vnímat handicapované bez předsudků. Jsou organizátoři prestižních cyklistických závodů pro handicapované cyklisty, věnují se dětem, seznamují je s problematikou handicapu a v současnosti vyrábí speciální kola pro děti s handicapem.

 

Pro další informace:

Tomáš Pouch, Černí koně, tel.: 777 058 538