Aulík Fišer architekti v GALERII JAROSLAVA FRAGNERA

Návštěvníci Galerie Jaroslava Fragnera se budou moci přes léto seznámit s tvorbou úspěšného českého ateliéru Aulík Fišer architekti. Mezi jejich nejznámnější stavby patří především BB CENTRUM, kde byli autory celkové koncepce a vůbec většiny staveb (administrativa, welless Nová Brumlovka, bydlení, parková úprava), dále bytové domy v Brně nebo Komunitní centrum v Michli, které se letos stalo místem slavnostního křtu Ročenky architektury za rok 2009.

Návštěvníci Galerie Jaroslava Fragnera se budou moci přes léto seznámit s tvorbou úspěšného českého ateliéru Aulík Fišer architekti. Mezi jejich nejznámnější stavby patří především BB CENTRUM, kde byli autory celkové koncepce a vůbec většiny staveb (administrativa, welless Nová Brumlovka, bydlení, parková úprava), dále bytové domy v Brně nebo Komunitní centrum v Michli, které se letos stalo místem slavnostního křtu Ročenky architektury za rok 2009. Výstavu doprovází velká publikace, jejíž autory jsou grafici Robert V.  Novák a Tomáš Brichcín, výběr staveb doprovází text historika architektury prof. R. Šváchy, rozhovor s architekty publicisty P. Volfa a nejen sociologický průzkum a pohled architekta P. Nasadila.

Architektonickou kancelář založil v r.1992  pod názvem Studio A Jan Aulík. V roce 2007 se stal společníkem dlouholetý spolupracovník Jakub Fišer a došlo ke změně názvu na Aulík Fišer architekti. Výstava představuje patnáctileté období tvorby kanceláře od roku 1995 do roku 2010.  V hlavním sále tvoří vstup do expozice a současně vymezuje celou jednu stěnu expozice maketa výseku fasády administrativní budovy E BB Centra v měřítku 1:1  zhotovená z kovu, se skutečnou strukturou povrchu. Neobvyklá prolamovaná fasáda objektu, všeobecně známá spíše z většího odstupu z pražské magistrály -  ulice 5. května, byla vyvinutá jako geometrie pohlcující a rozptylující hluk z dopravy. Instalace určitého výseku této fasády v rámci výstavy přibližuje výtvarnou stránku geometrie, jejíž základní funkcí je  fyzikální omezením vlivů dopravy do prostředí města.

Středem sálu prochází podélný nepravidelný korpus stolu, na kterém jsou rozmístěny téměř dvě desítky modelů, částečně vyrobené jednotným způsobem pro potřeby této výstavy z kartonu, částečně jsou zde vystaveny i autentické pracovní makety, se kterými autoři se svým týmem pracovali při návrhu vystavených objektů. Modely v různých měřítkách dokumentují tvorbu ateliéru v rozsahu od nejmenšího objektu dřevěné kaple až po velké administrativní a bytové budovy. Třetí částí výstavy jsou velkoformátové černobílé fotografie vystavených modelů pořízené camerou obscurou, která umožňuje pohled poněkud netradiční perspektivou.

16.6. - 29.8.2010

Galerie Jaroslava Fragnera, Betlémské náměstí 5a, Praha 1, út-ne 10-18h

http://www.gjf.cz