Česká kina zahajují předprodej na příští sezónu přenosů z Met

Předprodej vstupenek na následující sezónu 2011/12 zahájí česká a moravská kina, která vysílají populární sérii přímých satelitních přenosů představení z Metropolitní opery New York, po 14. květnu.

Přenosy se uskutečňují živě, ve vysokém obrazovém HD rozlišení a prostorovém zvuku 5.1. Bude se jednat již o pátou sezónu přenosů z Met, která bude v ČR k vidění. Za předchozí čtyři roky si u nás tento projekt vydobyl stabilní návštěvnickou základnu, vynikající renomé a spolu s filmy jako byl například Avatar a další 3D tituly byly operní přenosy také významným impulzem pro digitalizaci kin v České republice. Z jediného žižkovského kina Aero, které v prosinci 2007 přenosy v ČR zahájilo, se počet participujících kin u nás rozrostl až na současných 30 kinosálů ve 26 městech a to od Plzně po Zlín či od Jablonce po České Budějovice.   

Nedostižné obsazení, pestrý výběr titulů
Populární série Metropolitan Opera: Live in HD bude od října 2011 do dubna 2012 pokračovat další sezónou, ve které operní fanoušky čeká velmi pestrý výběr 11 titulů. Všechny jsou opět naprosto nedostižně obsazené. Hvězdná ruská sopranistka Anna Netrebko vystoupí hned ve dvou přenosech sezóny. Poprvé v titulní úloze Donizettiho Anny Boleny, která celou příští sezónu 15. října otevře. Druhý přenosový titul s Annou Netrebko opět v titulní roli bude Massenetova Manon. Roli rytíře des Grieux bude zpívat skvělý polský tenorista Piotr Beczala. Z dalších trháků a taháků příští sezóny je třeba jmenovat Gounodova Fausta s Marinou Poplavskou a Jonasem Kaufmannem, Dona Giovanniho s Mariuszem Kwiecienem, Ramónem Vargasem, Štefanem Kocánem a Barbarou Frittoli, Verdiho opery La traviata s Natalie Dessay v titulni roli a Ernani s Dmitrim Hvorostovskym, Salvatorem Licitrou a Ferucciem Furlanettem. Diváci se mohou těšit rovněž na druhou půlku Wagnerovy teatrologie Prsten Niebelungův, tedy na části Siegfried a Soumrak bohů v hi-tech inscenacích kanadského režiséra Roberta Lepage. Barokní opera bude zastoupena Händelovou Rodelindou s Renée Fleming a Stephanie Blythe a pasticciem Kouzelný ostrov na hudbu Händela, Vivaldiho, Rameaua a dalších, ve kterém zazpívá Plácido Domingo. Dramaturgickou lahůdkou je pak zařazení skvělé minimalistické opery Philla Glasse s názvem Satyagraha, která pojednává o významných momentech života duchovního a politického vůdce hnutí za nezávislost Indie Mahátma Gándhího a která je celá zpívaná v sanskrtu.

O projektu Met: Live in HD
Přenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD se do České republiky uskutečňují od prosince roku 2007, kdy se vysílalo pouze do artového kina Aero na pražském Žižkově. Aktuální sezóna 2010/11 je k vidění už ve 30 kinosálech ve 26 českých a moravských městech. Zatím nejlépe navštívený titul letošní sezóny byl prosincový Don Carlos Giuseppa Verdiho, kterého v přímém přenosu v ČR sledovalo přes 5000 diváků. O přenosech Met: Live in HD se rovněž hovoří jako o významném impulzu pro digitalizaci kin v Česku. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms, která je uvádí ve spolupráci s uměleckou agenturou Cikánek management.   

Program sezóny 2011/12 s anotacemi

Gaetano Donizetti
ANNA BOLENA  (Anna Boleynová)  
Armiliato / McVicar / Netrebko, Abdrazakov, Costello
15. ŘÍJNA 2011, 18:45
Nová inscenace

Novou sezónu přímých přenosů z Metropolitní opery 2011-2012 zahájí Donizettiho Anna Boleynová, která bude mít v Met premiéru. Opera zachycuje tragický osud druhé manželky Jindřicha VIII. a matky slavné panovnice Alžběty I. V titulní roli mladé královny se v režii Davida McVicara a pod hudebním vedením Marca Armiliata představí hvězdná Anna Netrebko. Lorda Percyho Stephen Costello, Enrica (Jindřicha VIII) Ildar Abdrazakov a v roli královnina pážete Smetona vystoupí Tamara Mumford. Anna Boleynová je obecně považovaná za jedno z Donizettiho nejlepších operních děl a je také první, s nímž se dočkal mezinárodního uznání. V Met se doposud nehrálo, ale v padesátých letech minulého století slavilo obrovské úspěchy v La Scale v titulní roli s nezapomenutelnou Marií Callas. Anna Boleynová je první operou Donizettiho trilogie o tudorovských královnách, kterou bude v Met režírovat David McVicar. V příštích sezónách Met chystá i premiéry dalších dvou částí trilogie – Marii Stuartovnu a Roberta Devereuxe (neboli Alžbětu I.).

Wolfgang Amadeus Mozart
DON GIOVANNI
Levin / Grandage / Kwiecien, Vargas, Frittoli, Kocán
29. ŘÍJNA 2011, 18:45
Nová inscenace

Britský činoherní a muzikálový režisér Michael Grandage, držitel ocenění Tony Award, bude v Metropolitní opeře debutovat režií nové inscenace Mozartova Dona Giovanniho. Hlavního hrdinu této „opery všech oper“ vnímá takto: „Don Giovanni je charizmatická osobnost, která žízní po životě. Není to jen sériový svůdce, ale temný a komplikovaný jedinec.“ Pod taktovkou Jamese Levina se v titulní roli představí Mariusz Kwiecien, který loni svým koncertem ve Smetanově síni Obecního domu okouzlil pražské publikum. Po jeho boku v Met debutují lotyšská sopranistka Marina Rebeka v roli donny Anny a německá sopranistka Mojca Erdmann jako Zerlina. Ramón Vargas coby don Ottavio, Luca Pisaroni jako Leporello a mladý slovenský basista Štefan Kocán jako Komtur své role v Met ztvární poprvé, zatímco Barbara Frittoli a Joshua Bloom jsou se svými rolemi donny Elvíry a Masetta již dokonale zžití.

Richard Wagner
SIEGFRIED
Levine / Lepage / Lehman, Voigt, Terfel
5. LISTOPADU 2011, 16:45
Nová inscenace

Maestro Levine bude řídit inscenaci Siegfrieda v režii Roberta Lepage s Gary Lehmanem, který se v Met titulní role ujme poprvé. Po jeho boku vystoupí vynikající pěvci a pěvkyně, kteří se již objevili v předešlých operách Wagnerova cyklu - Deborah Voigt jako Brunhilda, Patricia Bardon jako Erda, Bryn Terfel jako Poutník (Wotan) a Eric Owens a Gerhard Siegel jako lakotní bratři Alberich a Mime. Ve třetí opeře Wagnerovy epické tetralogie zpracovávající severskou mytologii představí Lepage převratnou 3D technologii, jejíž projekce na jevišti vytvoří dechberoucí obrazy, které se proměňují v závislosti na pohybu scény a dekorací. Tato techonologie doposud nebyla v divadle použita a v novém cyklu Prstenu se představí pouze v Siegfriedovi – vytvoří zcela realistické prostředí hrdinova lesního putování. Režisér Lepage dodává: „V Siegfriedovi budete moci naplno vychutnat komplexnost a genialitu hudebních leitmotivů, které Wagner použil k vykreslení jiného světa. A to samé chceme vytvořit i na jevišti – musí tam ožít svět různorodých tvorů, mezi nimiž Siegfried dokáže, že je opravdu ten pravý hrdina.“

Philip Glass
SATYAGRAHA
Anzolini / McDermott / Durkin, Croft, Josephson
19. LISTOPADU 2011, 18:45

Dramaturgickou lahůdkou přenosů je zařazení minimalistické opery Philipa Glasse Satyagraha pojednávající o významných momentech života duchovního a politického vůdce hnutí za nezávislost Indie Mahátmy Gándhího. Opera je celá zpívaná v sanskrtu, v němž  Satyagraha znamená pravdivá síla. Vizuální ohňostroj této Glassovy opery se vrací na jeviště Met podruhé a to v nové inscenaci režiséra Phelima McDermotta a scénografa Juliana Crouche. Za dirigentským pultem stane Dante Anzolini, který v Met řídil i její premiéru. Roli Gándhího opět ztvární americký tenorista Richard Croft, slečnu Schlessenovou pak Rachelle Durkin, Kallenbacha Kim Josephson, a pársího Rustomjiho Alfred Walker.

Georg Friedrich Händel
RODELINDA
Bicket / Wadsworth / Fleming, Blythe, Scholl
3. PROSINCE 2011, 18:15

Americká sopranistka Renée Fleming ztvární titulní postavu královny Langobardie v opeře Georga Friedricha Händela v mimořádně úspěšné inscenaci Stephena Wadswortha z roku 2004. Ta diváky zavede do světa barokní virtuozity a dramatického příběhu ze sedmého století propleteného kolem sporů o langobardský trůn a okořeněného několika milostnými dobrodružstvími. Grimoalda a Edwigu ztvární Kobie van Rensburg a Stephanie Blythe. V kontratenorových rolích se představí Andreas Scholl (Bertarido) a Iestyn Davies, který s rolí Unolfa v Metropolitní opeře debutuje. Za dirigentský pult se postaví opravdový znalec barokní hudby, britský dirigent, cembalista a varhaník, Harry Bicket.

Charles Gounod
FAUST
Nézet-Séguin / McAnuff / Kaufmann, Poplavskaja, Pape
10. PROSINCE 2011, 18:45
Nová inscenace

Držitel ceny Tony Award, kanadsko-americký divadelní režisér Des McAnuff, pro něhož je Faust metropolitním debutem, zasadil Gounodova Fausta do první poloviny dvacátého století. Nejvíce ho na faustovské legendě zaujala filozofická otázka „osobní zodpovědnosti… Myslím, že to je alfa a omega Faustova putování – snaha uniknout zásadnímu poznání, které v sobě obsahuje zlo.“ Poprvé ve své pěvecké kariéře se titulní role v Metropolitní opeře zhostí německý tenorista Jonas Kaufmann, který na začátku roku 2011 přímo nadchl pražské publikum svým koncertem. Jeho partnerkou bude mladá diva Marina Poplavskaja v roli nevinné Markétky, dále vystoupí Michèle Losier coby Siebel, Russell Braun jako Valentin a René Pape bude Mefistofelem. Poprvé bude toto dílo v Metropolitní opeře dirigovat skvělý Yannick Nézet-Séguin, který orchestr vedl v minulých sezónách při premiérách mimořádně úspěšných inscenací oper Carmen a Don Carlos.

Georg Friedrich Händel, Jean-Philippe Rameau, Antonio Vivaldi a další
KOUZELNÝ OSTROV (THE ENCHANTED ISLAND)
Christie / McDermott  / de Niese, Oropesa, di Donato, Domingo
21. LEDNA 2012, 18:45
Nová inscenace ve světové premiéře

Metropolitní opera uvede světovou premiéru pasticcia Kouzelný ostrov, čímž se navrací k tradici 18. století, kdy se v operních domech zcela běžně uváděly inscenace, v nichž se spojovala existující hudba různých skladatelů se zcela novým textem. Dílo sestává především z hudby Georga Friedricha Händela, Jeana-Philippa Rameaua a Antonia Vivaldiho, další úryvky „dodali“ André Campra, Jean-Marie Leclair a další mistři. Současné anglické libreto napsal britský režisér, překladatel a pianista Jeremy Sams, který na tomto díle spolupracoval s barokním znalcem, dirigentem Williamem Christiem. Dějová linie Kouzelného ostrova propojuje postavy a dějové motivy dvou Shakespearových komedií – dva milenecké páry ze Snu noci svatojánské ztroskotají na ostrově z Bouře, kde spolu vedou lítý boj kouzelník Prospero a čarodějnice Sykorax. Ve hvězdném obsazení se uvedou Danielle de Niese v roli Ariela, Lisette Oropesa v úloze Mirandy, Joyce DiDonato jako Sykorax a David Daniels jako Prospero. Legendární Plácido Domingo ztvární vládce moří Neptuna. Inscenace Kouzelného ostrova se zhostil stejný realizační tým, který v Met vytvořil Glassovu Satyagrahu a výsledkem je originální současná interpretace barokní formy. „Chtěli jsme operním milovníkům zprostředkovat barokní hudbu v moderním pojetí s umělci, kteří jsou v tomto stylu naprostou špičkou.“ vysvětluje generální manažer Metropolitní opery Peter Gelb. „Věřím, že toto umělecké dílo opernímu publiku nabídne skvosty barokní hudby stylem, který bude věrný barokní tradici, ale nabitý moderním duchem, kterého realizační tým v čele s Phelimem McDermottem a Julianem Crouchem rozhodně nepopře.“

Richard Wagner
GÖTTERDÄMMERUNG  (Soumrak bohů)
Levine / Lepage / Lehman, Voigt, Meier
11. ÚNORA 2012, 17:45

I závěrečná opera Wagnerovy tetralogie Prsten Nibelungův – Götterdämmerung (Soumrak bohů) – v režii Roberta Lepageho zazní pod vedením šéfdirigenta Metropolitní opery Jamese Levina. Deborah Voigt a Gary Lehman jako milenci Brunnhilda a Siegfried se zaskví v dramatickém finále cyklu, kdy zrada a závist vyústí v absolutní zkázu. Hvězdné obsazení doplní Eric Owens (Alberich), Waltraud Meier (Waltrauta), v rolích Gibichungů, kteří usilují o Siegriedův život, se objeví Hans-Peter König (Hagen), Wendy Bryn Harmer (Gutruna) a Iain Paterson (Gunther). „Götterdämmerung se od ostatních oper Wagnerova cyklu liší tím, že zobrazuje lidskou společnost.“ říká režisérský mág Lepage. „Čím víc se příběh rozvíjí, tím víc se vzdaluje bohům a soustřeďuje na moc a ambice obyčejných smrtelníků. Götterdämmerung vypráví o Brunnhildě mezi lidmi, o jejím putování, zrání a roli hrdinky, která ve světě musí obnovit řád věcí.“ Tato opera je završením práce Lepageova realizačního týmu, jež připravoval i Siegfrieda.

Giuseppe Verdi
ERNANI
Armiliato / Samaritani / Licitra, Hvorostovsky, Meade, Furlanetto
25 ÚNORA 2012, 18:45

V hlavní roli Verdiho opery Ernani pod taktovkou Marca Armiliata se v Metropolitní opeře poprvé objeví Salvatore Licitra. Jeho vyvolenou Elvíru ztvární mladá americká sopranistka Angela Meade, pro niž bude toto vystoupení debutem v sérii Live in HD. V dalších rolích nebudou chybět mistrovští verdiovští pěvci Dmitri Hvorostovsky (don Carlos) a Ferruccio Furlanetto (de Silva). Ernani je Verdiho ranou romantickou tragédií. V příběhu nespoutané vášně, přejatém z oblíbené divadelní hry Victora Huga, zazní jedny z jeho nejúchvatnějších árií. Velkolepou inscenaci z roku 1983 režíroval a sám i vypravil Pier Luigi Samaritani.

Jules Massenet
MANON
Luisi / Pelly / Netrebko, Beczala, Pittsinger
7. DUBNA 2012, 17:45
Nová inscenace

Francouzské zpracování slavného příběhu Manon a rytíře des Grieux bude další šancí, při které můžete vidět živě a v HD obrazovém rozlišení ruskou hvězdu Annu Netrebko. Vášnivou a tragickou hrdinku Massenetovy opery v Met ztvární poprvé. Stejně tak budou debutovat Piotra Beczala v roli jejího milence rytíře des Grieux,  Paul Szot v roli jejího bratrance Lescauta a David Pittsinger v roli hraběte des Grieux. Poprvé bude Massenetovu Manon v Met dirigovat zdejší hlavní hostující dirigent Fabio Luisi. Inscenace divadelního génia Laurenta Pellyho s Annou Netrebko měla premiéru v roce 2010 v Královské opeře v Londýně, kde se dočkala mnoha oslavných kritik. Pelly prohlásil, že bude pro diváky „dobrodružstvím, které je okouzlí, dojme i vyděsí“. K její realizaci svolal stejný tým, s nímž pracoval na inscenaci Donizettiho opery La fille du régiment (Dcera pluku) z roku 2008, kterou česká operní kritika nazvala: "fantastickým divadlem."

Giuseppe Verdi
LA TRAVIATA
Luisi / Decker / Dessay, Polenzani, Hvorostovsky
14. DUBNA 2012, 18:45

V roli „nejslavnější dívky se špatnou pověstí“ se v Met poprvé objeví Natalie Dessay. Verdiho k napsání La traviaty - „zbloudilé“ dívky, jež mravně přerostla ty, kteří jí pohrdali - inspiroval slavný román Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi. Proslavená inscenace je dílem režiséra Willyho Deckera, který ji zasadil do současnosti. Matthew Polenzani, který zazářil v premiéře této inscenace v minulé sezóně, se opět ujme role Alfreda.  Jeho otce Giorgia Germonta, který svazek s kurtizánou Violettou neschvaluje, ztvární uhrančivý Dmitri Hvorostovsky. V Met bude La traviatu poprvé řídit hlavní hostující dirigent Metropolitní opery Fabio Luisi. Inscenace byla vytvořena pro Salzburger Festspiele 2005.