Právě se nacházíte:

CINEMA STUDIES KINA SVĚTOZOR

Chodíte často z kina s hlavou plnou otázek, ale neznáte nikoho, kdo by na ně fundovaně odpověděl? Nový vzdělávací projekt kina Světozor Cinema Studies zve diváky s hlubším zájmem o film k účasti na kurzu, který během 10 večerů odpoví na mnoho otázek.

Vždy v úterý
Kurz Cinema Studies, který proběhne vždy v úterý večer od 22. března do 24. května, je založen na přednáškách filmových odborníků (převážně lidí přímo z filmové branže) a na aktivní účasti posluchačů, kteří se mohou zapojit do interaktivní přednášky s ukázkami v maximální možné míře. Cinema Studies navazuje na přednášky uskutečněné v minulém roce, které představily téma Distribuce a Filmový trik.

Zajímaví hosté, zajímavé projekce
Letos se kurzu jako přednášející zúčastní například: Jan Hřebejk, Miroslav Krobot, Helena Třeštíková, Pavel Strnad a mnozí další. Závěr každé přednášky bude navíc patřit projekci celovečerního filmu speciálně vybraného k právě probíranému tématu. Projekce je v ceně kurzu.

Od produkce ke kritice
Cílem kurzu je představení základních teoretických pojmů filmové řeči na pozadí reálné filmové tvorby. Návštěvníci si odnesou základní balík znalostí, které jim umožní vnímat film optikou jednotlivých profesí. Zároveň budou schopni analyzovat film na nových úrovních. Zkrátka: projekt Cinema Studies vás filmově zorientuje. Během 10 večerů se budeme věnovat: filmové produkci, dramaturgii a scenáristice, režii a dokumentární režii, kameře, postprodukci, herectví, zvuku a hudbě a samozřejmě filmové kritice.

Kurz pro všechny, ale s omezeným počtem míst
Kurz je určený pro všechny věkové kategorie. Jeho účastník by měl splňovat pouze jednu podmínku: mít zájem o film. Přednášek je možné se zúčastnit bez předchozího studia filmu.
Cinema Studies zároveň nabízí prostor pro učitele základních škol, kteří mají zájem rozvíjet svoje znalosti pro nově otevíraný volitelný předmět na základních školách – filmová výchova.

Dívat se a chápat
„Lidé sledují filmy, odcházejí v nejlepším případě plni silných dojmů, ale my jim chceme umožnit vhlédnout do toho, jak se film vymýšlí a tvoří. Název Cinema Studies vychází z anglického termínu pro filmovou vědu, projekt je ovšem inovativní v tom, že přenáší filmové přednášky přímo do kina. Nejsme  univerzitou, jsme kinem umožňujícím svým divákům nový pohled na film,“ vysvětluje organizátor projektu Filip Kršiak, jinak garant filmové výchovy na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Více a stále aktuální informace na:
www.kinosvetozor.cz/cinemastudies
www.kinosvetozor.cz/cz/udalosti/306/Cinema-Studies
www.kinosvetozor.cz/cz/stahnete-si/19/Cinema-Studies