Hotel Jalta skrývá tajný protiatomový kryt

Hotel Jalta byl postaven podle projektu významného českého architekta Antonína Tenzera v roce 1958 a díky modernímu pojetí patří k nejlépe architektonicky řešeným pražským hotelům. Jde o unikátní stavbu ve stylu sorelu (tzv. Stalinova baroka), propracovanou do nejmenších detailů bez použití jakýchkoliv typizovaných prvků.

Hotel Jalta byl postaven podle projektu významného českého architekta Antonína Tenzera v roce 1958 a díky modernímu pojetí patří k nejlépe architektonicky řešeným pražským hotelům. Jde o unikátní stavbu ve stylu sorelu (tzv. Stalinova baroka), propracovanou do nejmenších detailů bez použití jakýchkoliv typizovaných prvků. Stavba v sobě zároveň nese některé prvky tehdy nastupující tzv. bruselské módy podle stylu československého pavilonu na úspěšné světové výstavě v roce 1958 v Bruselu. Budova je poznamenána také funkcionalismem, a to zejména ve vzhledu vstupních dveří, ze sorely vybočuje také unikátní spirální schodiště v hale.

Hotel Jalta, který je nedílnou součástí charakteru Václavského náměstí, oslavil v roce 2008 padesátileté výročí svého vzniku.

Hotel má svůj vlastní tajný protiatomový kryt v druhém podzemním podlaží, jehož masivní betonové zdi zabraňují případnému radioaktivnímu záření. V počátcích provozu zde také měla své místo nemocnice pro generální štáb s tajným vchodem. Nemocnici mělo obsluhovat 30 lékařů a sester. V krytu je místo pro 250 pasivních osob. Z jedné místnosti vede malá šachta do jakéhosi třetího podlaží, kde je vybudována nádrž na pitnou vodu a vodu pro nemocnici – pro případ útoku na tehdejší Československo. Nádrž již více než 20 let není používána. Kryt byl vyřazen ze sítě protiatomových krytů civilní ochrany v roce 1997.

Druhý suterén byl projektován jako prominentní protiatomový kryt pro 30 aktivně činných a 250 pasivně ukrytých lidí. Měl odolat nárazu při výbuchu nukleárních zbraní a leteckých bomb. Byl tu k dispozici náhradní agregát, speciální nádrž na vodu a byl navíc vybaven nemocnicí. Kromě operačního sálu se počítalo i s místností pro elektrické šoky, sádrárny, byl zde prostor pro nemocné upoutané na lůžko, pro osoby postižené bojovými plyny i pro odpočinek personálu.

http://www.hoteljalta.com