“Nymfomanka – o ženě, která objevuje svoji sexualitu”

ejnovější film zbožňovaného i nenáviděného dánského režiséra Larse von Triera nazvaný Melancholia (katastroficko-psychologický film o konci světa) je hotový a nedočkavým divákům se poprvé ukáže na letošním festivalu v Cannes, kde je zařazen v oficiálním výběru.

Režisér už má ale plnou hlavu nového projektu a prý půjde o jeho dosud nejkontroverznější snímek. Tématem je žena, která objevuje svou sexualitu.
Z předchozích filmů je jasné, že Trier se tématu sexuality ani jejímu ztvárnění ve filmu nevyhýbá –příklady lze nalézt ve filmech Prolomit vlny, Antikrist či ve snímku Idioti, kde  se  objeví i otevřená pornografická scéna.

Název, který prodává
Pracovní název ”Nymphomaniac” byl vybrán ze dvou možných titulů.
”Měl jse dvě varianty názvu svého filmu – Nymfomanka (Nymphomaniac) a Špína v proleženině (Dirt in Bedsores). Když jsem se zeptal svého producenta Petera Aalbaeka, který z nich je víc komerční, odpověděl, že s názvem Nymphomaniac je film už teď zaplacen,” říká k výběru názvu Lars von Trier.

Která herečka se stane titulní postavou?
Otázkou dosud zůstává, která herečka se ujme hlavní role ženy, v níž se probouzí její erotično. Objevuje se řada spekulací, nejčastější je samozřejmě ta, že hlavní roli Trier svěří opět Charlottě Gainsbourg. Ta excelovala ve snímku Antikrist a i v posledním snímku Melancholia hraje jednu ze sester, z nichž se každá po svém vypořádává s přicházejícím koncem světa. Její sestru si zahrála Kirsten Dunst. Ve filmu Melancholia se dál objeví řada hereckých hvězd, například Kiefer Sutherland, John Hurt či Stellan Skarsgård.
Film Melancholia bude uveden společností Aerofilms do českých kin po své premiéře v Cannes.