PREMIÉRA TRUBADÚRA UZAVŘE SEZÓNU VE STÁTNÍ OPEŘE PRAHA

Poslední premiérou letošní sezóny bude 26. května Verdiho Trubadúr. Následující sezónu plánovaná rekonstrukce neohrozí: zahájíme stejným titulem v rámci tradičního Verdi festivalu, který se koná již od 18. srpna. V sezoně 2011/2012 se diváci mohou těšit na tři premiéry: operu Tři Pintové, jednoaktovou operu Sedlák kavalír Pietra Mascagniho a Komedianti Ruggiera Leoncavalla a na baletní premiéru Minkusova Dona Quijota.

Trubadúr se vrací do Státní opery Praha
Po několika letech se na scénu pražské Státní opery vrací oblíbená opera Giuseppe Verdiho Trubadúr. Poslední inscenace této opery v Praze měla premiéru v roce 1999 ve Státní opeře Praha a hrála se až do roku 2005. Drama plné vášnivé lásky, nenávisti, žárlivosti a pomsty vyvolalo bouřlivé nadšení již po své premiéře v roce 1853, a to i přesto, že děj opery je poněkud spletitý.
Jak jednou poznamenal slavný tenorista českého původu Leo Slezak, prestižní host Nového německého divadla (dnes Státní opera Praha) a vynikající představitel Manrika: „Zpíval jsem Trubadúra nejméně stokrát, a přesto nemám nejmenší tušení, o co v této opeře jde!“.
Nová inscenace Trubadúra se uskuteční v režii Lubora Cukra, hudebního nastudování se ujal jeden z nejlepších britských dirigentů současnosti – Jan Latham-Koenig.  V titulních rolích vystoupí přední sólisté Státní opery Praha v čele s čerstvou držitelkou ceny Thálie 2010 Christinou Vasilevou, dále Andou-Louisou Bogzou nebo Svatoplukem Semem.
Státní opera Praha uvádí inscenaci v italštině, s českými a anglickými titulky.  

Sezonu 2011/ 2012 rekonstrukce neohrozí
Oproti původním plánům je sezona 2011/ 2012 ve Státní opeře Praha připravena do června 2012.  Rekonstrukce začne až v červenci 2012 (a v 1. etapě potrvá do konce října), proto se sezona prodlužuje o dva měsíce. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli přesunout termíny premiér a rozložit je do celé sezony.
Významnou premiérou příští sezony se stane opera Tři Pintové, kterou připravujeme na leden 2012 pod vedením zkušeného inscenačního týmu Jiří Nekvasil (režie) - Daniel Dvořák (scéna).  Touto inscenací, kterou ve slavnostní předpremiéře uvedeme již v prosince 2011, si připomeneme 100. výročí úmrtí Gustava Mahlera.

„Gustav Mahler patří k nejvýznamnějším hudebním osobnostem, které v našem operním domě působily, a proto jsme se rozhodli pro tento dramaturgický bonbónek,“ uvádí Ondřej Černý, pověřený ředitel Státní opery Praha.
Sám Gustav Mahler dirigoval premiéru své vlastní úpravy Weberovy nedokončené opery Tři Pintové v Novém německém divadle v roce 1888, na počest narozenin císaře Františka Josefa I. Dílo v Mahlerově dopracování zaznamenalo velký úspěch. Uvedení Tří Pintů bylo poslední příležitostí, kdy se Gustav Mahler v Praze představil jako operní dirigent.