PŘÍBĚH JEDNOHO DNE NA PLANETĚ ZEMI

Distribuční společnost Aerofilms uvádí do kin unikátní celosvětový experiment, na jehož konci vznikl celovečerní film oscarového režiséra Kevina Macdonalda v produkci Ridleyho Scotta Život v jednom dni (Life in a day, USA 2011).

“Když jsem poprvé slyšel o filmovém experimentu Život v jednom dni, okamžitě jsem zpozorněl. Tento nápad se mi zdál úžasný. V prvním minutách při sledování filmu jsem ale dostal strach, zda je v lidských silách prokousat se tak nezměrným množstvím materiálu nejrůznějších kvalit a poskládat z něj něco smysluplného. Po hodině a půl jsem z kina ale odcházel naprosto omráčený, spokojený, dojatý a přesvědčený, že se režiséru Kevinu Macdonaldovi podařilo něco mimořádného. Neposkládal za sebe jen hitparádu nejlepších záběrů, ale vytvořil tvar, který má počátek i konec, adekvátní peripetii s katarzí, a spíše než syrovým dokumentem je kvalitním dramatem,” říká Jiří Šebesta z Aerofilms.

Film „natočený vámi“

Vraťme se ale na začátek, kdy producenti filmu oslovili rozsáhlou komunitu uživatelů Youtube, ale i dalších lidí z nejrůznějších koutů světa. Vyzvali je, aby zaznamenali jeden den ve svém životě. Poprvé v historii vznikl  dokumentární film vytvořený ze záběrů lidí z celého světa, kteří je natočili během jediného dne – soboty 24. července 2010. Tvůrci obdrželi od dobrovolníků ze 197 zemí světa 80 000 příspěvků, což dalo celkem 4 500 hodin materiálu. Nejpřesvědčivější a nejzajímavější snímky byly sestříhány do filmu, který produkoval Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner a další) a režíroval Kevin Macdonald (Pád do ticha a další).

Díky řadě neziskových organizací se mohli projektu zúčastnit i lidé z méně rozvinutých zemí, kteří by jinak přístup ke kamerám neměli. Vznikl tak nejen portrét světa, jak vypadal 24. července 2010, ale filmem se podařilo zachytit i lidský příběh procházející dějinami. Tento unikátní celovečerní film měl premiéru na filmovém festivalu Sundance v lednu 2011. Film byl uveden i letos na MFF Karlovy Vary a zaznamenal obrovský divácký úspěch.

Do YouTube experimentu se aktivně zapojili i čeští uživatelé, kteří celkem poslali 472 příspěvků a předstihli tak i země jako je Indonésie, Čína nebo z evropských zemí Maďarsko. Mezi příspěvky, které se dostaly do filmu, se objevil i videoklip zástupce České republiky Sergeje Kondakova a slovenského kameramana Marka Mackoviče. Oba tvůrci svým osobním pojetím ztvárnili běh jednoho červencového dne.

„Ve svém filmu jsem zachytil příběh Korejce Okhwana Yoona, který cestuje po celém světě na bicyklu. 24. července, kdy jsem natáčel jeho cestu po Nepálu, měl za sebou již 192 procestovaných zemí. Tento člověk, který svým putováním chce upozornit na problém rozdělené Koreje, zároveň svojí cestou kolem světa tyto země symbolicky propojuje. Do projektu Život v jednom dni se tak ideálně hodí,“ říká Marek Mackovic, autor slovenského příspěvku, a dodává: „Na slavnostní premiéře filmu na festivalu v Sundance jsem se setkal s dalšími autory videí z opačných koutů světa. Skvěle jsme si rozuměli a s některými z nich jsem dodnes v kontaktu.“

Příběh korejského cyklisty, narození žirafího mláděte v Zoo Praha a stovky dalších příběhů jednoho dne na planetě Zemi mohou diváci vidět v kinech od 24. července 2011, tedy přesně rok poté, co byly natočeny jednotlivé příspěvky.

Webové stránky filmu www.aerofilms.cz/zivotvjednomdni
Další informace najdete na www.youtube.com/lifeinaday