Provozujeme velkoobchodní prodej sportovního zboží

Firma byla založena 4.7.1949 pod názvem Botana. Navázala na staletou tradici obuvnictví na Skutečsku. Dokladem toho jsou již v roce 1534 Jindřichem Šťastným z Valdštýna a na Rychumburce vydané artikuly (nový řád) cechmistrům a mistrům ke zvelebení skutečského obuvnictví, aby se jimi spravovali. Bohatá "ševcovská" tradice Skutečska je doložena v Městském muzeu ve Skutči, mezi jehož historické skvosty patří i největší bota (1080 mm dlouhá) vyrobená v ČR.

Firma byla založena 4.7.1949 pod názvem Botana. Navázala na staletou tradici obuvnictví na Skutečsku. Dokladem toho jsou již v roce 1534 Jindřichem Šťastným z Valdštýna a na Rychumburce vydané artikuly (nový řád) cechmistrům a mistrům ke zvelebení skutečského obuvnictví, aby se jimi spravovali. Bohatá "ševcovská" tradice Skutečska je doložena v Městském muzeu ve Skutči, mezi jehož historické skvosty patří i největší bota (1080 mm dlouhá) vyrobená v ČR.

Hlavním výrobním programem Botany byla výroba pánské vycházkové obuvi s nepatrnou výrobou lyžařské a bruslařské obuvi. Vývoj ale směřoval k výrobě obuvi sportovní. V roce 1958 činil podíl sportovní obuvi 6,5%, za deset let to bylo již 51,3% a v roce 1988 již 82,9%.

Od roku 1963 firma vyrábí obuv pod značkou botas (BOTA-Sportovní, BOTA-Skuteč). V 70. letech byl ve Skutči postaven nový výrobní závod a administrativní sídlo firmy. Obuv se postupně zdokonalovala, vyvíjely se nové typy obuvi a v roce 1974 měla Botana v kolekci již 230 vzorů obuvi pro téměř všechna sportovní odvětví. Produkce směřovala nejen na domácí trh, ale i do 35 zemí celého světa (např. Německo, Anglie, Francie, Norsko, Kanada, Švédsko, Finsko, USA, Austrálie, Nový Zéland). Největším odběratelem byl tehdejší Sovětský svaz. Na nejvyšším stupni rozvoje byla firma v letech 1983 - 1985. V roce 1984 podnik vyrobil 2 600 000 párů obuvi. O vysoké úrovni vyráběné obuvi svědčí řada ocenění z veletrhů v Liberci, Lipsku a Brně.

V březnu 1991 se Botana stala akciovou společností se státní účastí. Po rozpadu východních trhů v 90. letech a privatizaci, která majetek firmy rozdrobila mezi mnoho malých akcionářů, se společnost dostala do útlumu.

V letech 1990 - 1996 vyráběla Botana ve velké míře pro firmy PUMA, JOFA, GRAF, CCM, ADIDAS, KOHO, BAUER, KARHU, JACKSON, RIEDELL a některé další menší zahraniční firmy. V roce 1992 uzavřela Botana a.s. výrobní kontrakt s firmou SALOMON AG. Tato oboustranně úspěšná spolupráce, kdy Botana vyráběla technologicky nejnáročnější obuv (snowboard, trekking, lyžařská běžecká obuv), skončila v roce 2001 změnou vlastnického kapitálu ve firmě SALOMON. V rámci licenčního programu ovšem tato spolupráce trvá dodnes.

V roce 1995 se majoritním vlastníkem Botany stala společnost BENAL s.r.o. se sídlem v Praze, která provedla potřebnou restrukturalizaci firmy, aby se Botana stala konkurenceschopnou v podmínkách otevřeného trhu a zároveň mohla odolávat tlaku levné dovozové obuvi z Dálného východu.

K 1.1.2000 byl sjednocen název společnosti se sportovní značkou na BOTAS a.s., vzniklo nové - současné logo. Výroba zimní sportovní obuvi, se zaměřením na lední hokej, krasobruslení a běžecké lyžování, tvoří 90 % celkové produkce.

Ze současných známých sportovních ikon obouvá botasky např. vícenásobný mistr světa v nohejbalu Petr Bubniak, kompletní česká a slovenská nohejbalová reprezentace nebo lyžař Dušan Kožíšek (bronz na MS 2007 v Sapporu).

K posledním úspěchům "botasek" jistě patří i cena za první místo získané v evropské designové soutěži ED-Awards předávané v květnu 2008 ve Stockholmu a další ocenění včetně 1. místa v kategorii "Výrobce roku 2009 Czech Grand Design" udělené 6.3.2010 Akademií designu České republika za projekt limitované série kolekce obuvi botas classic 66.

Velká část produkce pod značkou botas je exportována do celého světa. Přizpůsobení se současným požadavkům na výrobu obuvi, využívání moderních technologií při vývoji a výrobě současně s tradiční zručností "skutečských ševců" zaručuje vysokou kvalitu vyráběné obuvi a umožňuje další rozvoj a úspěšné uplatnění na domácím i zahraničním trhu. Výrobní kapacity a zařízení lze operativně měnit a výroba tak může citlivě reagovat na požadavky trhu. Veškeré zahraniční obchodní operace zajišťuje mateřská společnost BENAL s.r.o. se sídlem v Praze.

BOTAS a.s. vyrábí a prodává sportovní obuv a doplňky pro letní a zimní sporty. Nabízí halovou obuv (házená, volejbal, nohejbal, squash, tenis, fotbal, gymnastika), in-line bruslení, obuv pro orientační běh, obuv pro turistiku a volný čas, obuv pro lední hokej, krasobruslení, běh na lyžích a lifestyle obuv botas classic 66. Objednávky a distribuci v tuzemsku zajišťuje útvar prodeje a marketingu ve Skutči ve spolupráci s regionálními obchodními zástupci. 

http://www.botas.cz