Právě se nacházíte:

Sklizni vína pomáhá vozík Linde

Když mezi vinaři kdekoliv na Moravě řeknete „malý vinař“, asi každý pokračuje jménem Mádl. Pod tímto jménem se skrývá uznávaná, úspěšně se rozvíjející rodinná firma, která produkuje jemná vína určená především do gastronomie a vinoték. Základem jejího úspěchu je cit a šikovnost vinaře ve spojení s moderním vybavením podniku.

Když mezi vinaři kdekoliv na Moravě řeknete „malý vinař“, asi každý pokračuje jménem Mádl. Pod tímto jménem se skrývá uznávaná, úspěšně se rozvíjející rodinná firma, která produkuje jemná vína určená především do gastronomie a vinoték. Základem jejího úspěchu je cit a šikovnost vinaře ve spojení s moderním vybavením podniku.

Vydáme-li se z Velkých Bílovic na Čejkovice, podél silnice je několik větších sklepů nabízejících víno na prodej. Mezi nimi nelze přehlédnout rodinnou firmu Hany a Františka Mádlových s názvem Malý vinař. Její jméno neznamená, že by Ing. František Mádl vyráběl jen pár hektolitrů vína pro vlastní potřebu. Vyjadřuje jeho přístup k vinařství jako stavovskému oboru. Souvisí i s tím, že veškerou prácí na vinohradu, ve sklepě i v prodeji zastane sám jen s pomocí čtyř zaměstnanců. Jedním z předpokladů pro to je, že při veškeré manipulaci, a to i v pracovně nejnáročnějším období, tedy sklizni hroznů, zde nacházejí uplatnění vozíky od společnosti Linde Material Handling ČR. Pracovníci vinařství si pochvalují jejich snadnou ovladatelnost a majitelé zase produktivitu práce.

Odrůdová skladba oblíbeného vinařství Františka Mádla se opírá především o odrůdy Sauvignon a Rulandské šedé. V nabídce jsou dále Müller-Thurgau, Tramín, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Frankovka a Alibernet. František Mádl se zaměřuje také na produkci tzv. biovín, což vyžaduje pěstování vinné révy a výrobu vína bez nadměrného použití chemických prostředků.

František Mádl je rovněž uznávaným odborníkem na vína zrající v sudech barrique, jichž ročně produkuje zhruba 15 000 l. Bariková vína se nechávají vyzrát v sudech z francouzského dubu - barrique. Školení v sudech barrique dodává vínu unikátní charakter. Víno ze dřeva vstřebává aromatické látky, ale ty nesmějí potlačit jeho původní charakter. Důležitá je volba vhodného bednářství, druhu dřeva a typu vypálení k danému typu vína. Skloubit vše dohromady je uměním, které určuje kvalitu vína.

K chloubám vinařství Františka a Hany Mádlových patří Sauvignon - pozdní sběr, mohutnější víno s výraznějším, pro tuto odrůdu typickým aroma. Je vhodné především k rybám a k drůbeži. Mezi barikovými víny patří k tomu nejlepšímu u nás Zweigeltrebe - barrique. Pro svoji neagresivnost a lahodnost je vhodné k masitým jídlům s jemně kořeněnými omáčkami, doplněné lesním nebo zahradním bobulovým ovocem.

http://www.adorecom.cz