VÝSTAVA ŠPERKŮ MONICY MAESTRELLI A FOTOGRAFIÍ FRANKA DITURIHO V GALERII KUSKOVU

Galerie KusKovu Vás srdečně zve na výstavu šperků Monicy Maestrelli a fotografií Franka Dituriho.

Monica Maestrelli se narodila ve Florencii v Itálii a svou profesionální dráhu začala ve známém avantgardním architektonickém a designérském studiu Superstudio jako asistentka 5 architektů, kteří zkoumali experimentální koncepty v radikální architektuře. Zde se také začala zajímat o minimalismus a organické formy. Později tyto zkušenosti využila ve své vlastní práci v interiérovém designu a v návrzích luxusních šperků a doplňků. V roce 1983 začala pracovat jako návrhář dárkových předmětů pro společnost Gucci, kde navrhovala a vedla vývoj prototypů. Mezi roky 1994 a 2004 pracovala s uměleckým ředitelem Tomem Fordem jako senior designer pro Gucci Home & Jewelry Collection. Od roku 2005, po nástupu nové umělecké ředitelky Fridy Giannini, pokračovala Monica další 3 roky v práci pro společnost Gucci jako nezávislá návrhářka a v roce 2008 se vydala na samostatnou dráhu s vlastní kolekcí šperků. Nyní žije a pracuje střídavě v italském Toskánsku a v americkém New Yorku.

Na společné výstavě s manželem Frankem Dituri v Galerii KusKovu představí Monica Maestrelli své autorské šperky včetně limitované kolekce stříbrných šperků určených jen pro tuto pražskou výstavu.

Frank Dituri, který také dělí svůj pracovní i soukromý život mezi Itálii a New York, je fotograf, který rád transformuje běžné věci do obrazů na pokraji nejasnosti a záhady. Frank vystavoval své práce ve Spojených státech amerických, v Evropě, v Rusku i v Asii, samostatně vystavoval v Palazzo delle Esposizioni v Římě i na benátském Bienále. Jeho fotografie byly publikovány v mnoha prestižních mezinárodních publikacích, jako jsou New York Times, Harpers Magazine, Zoom Magazine, La Repubblica nebo Corriere Della Sera. Byl přednášejícím umělcem v rámci vzdělávacího programu Guggenheimova muzea a v současnosti vyučuje na univerzitě Libera Accademia di Belle Arti v italské Florencii.

Myšlenka projektu IN PRESENZA, který bude Frank Dituri prezentovat i v Galerii KusKovu na společné výstavě s manželkou Monicou Maestrelli, je z velké části založena na pracích Carla Junga a Josepha Campbella a konceptu “hrdinovy cesty“. Jeho fotografie jsou retrospektivními záblesky do jeho dětských vzpomínek a snů, do podvědomí. Sám Frank Dituri říká: „Pro mne je fotografování víc než vizuální dokumentace; je to pokus zapamatovat si poklidný zážitek, ve kterém jsou předměty spíše poetickými metaforami. Moje záběry, zahalené v neurčitosti, nevypovídají o konkrétním ději, jsou nositeli svědectví o místě dobře skrytém uvnitř.“

Vernisáž proběhne ve čtvrtek 30. 6. 2011 od 19 hod.
Výstava 1. 7. – 29. 7. 2011, úterý – pátek 13.00 – 18.00 hod.

www.kuskovu.cz