VÝSTAVA ŠPERKŮ VĚRY NOVÁKOVÉ A FOTOGRAFIÍ LINY NÉMETH V GALERII KUSKOVU

Galerie KusKovu Vás srdečně zve na výstavu šperků Věry Novákové a fotografií Liny Németh s názvem „Zkouška spojení“.

Šperkařka Věra Nováková nabídne na výstavě v Galerii KusKovu jak rekapitulaci své dosavadní volné tvorby, tak i nejnovější kolekci „Kuličky“ a veřejnosti dosud neprezentovanou novinku „Kruhy na vodě“.

Věra Nováková diplomovala před 10 lety na VŠUP v Praze v atelieru Kov a šperk prof. V. K. Nováka. Její jarní výstava v Galerii KusKovu shrne to nejlepší, co za tu dobu vyšlo z její šperkařské dílny a znovu tak uvede šperky z kolekce „Sepiserie“, „Čtyřlístky“ či „Luna“. Tvarově zcela odlišné kolekce nesou jasný rukopis autorky, kterým je struktura jednotlivých šperků připomínající vrstevnice.

Ivana Špičáková, spolumajitelka Galerie KusKovu, slibuje, že výstava nabídne návštěvníkům ještě jednu novinku z tvorby Věry Novákové: „Věra se poměrně nedávno začala zabývat propojením kovu a drahých kamenů. Výstava toto spojení představí v exkluzivní edici Věřiných tradičních vzorů obohacených o drahé kameny – například prsten Sepiserie v kombinaci s opálem, korálem nebo pravými perlami.„

Druhá část instalace představuje fotografie Liny Németh. Lina nás ve svých fotografiích zavádí na místa mimo hlavní proud, mimo zrychlený tep města, ne však mimo dosah člověka. Jeho nedávný pobyt zanechal v krajině na fotografii svou jasnou, někdy až bizardní, stopu.

PhDr. Dagmar Čaplyginová o vystavovaném souboru fotografií řekla: „Autorka prožívá svou rozkoš z tuláctví - v prolnutí krajin vnějších a vnitřních - plně, beze spěchu. Spoušť fotoaparátu stiskne až v okamžiku, kdy pocítí nějakou dosti hlubokou spřízněnost s tím, co ji obklopuje“, ve chvíli podobné „bdělému snění“.
Společná výstava šperků Věry Novákové a fotografií Liny Németh nese název „Zkouška spojení“. A spojení je tu hned několik. Věra spojuje klasické techniky s netradičními postupy, Lina dává dohromady poetiku přírody a absurditu zásahů civilizace. Obě mladé ženy spojuje přátelství a stejná životní filozofie. A obě spojily své síly na této instalaci.

Vernisáž proběhne v úterý 3. 5. 2011 od 19 hod.
Úvodní slovo Petra Matějovičová (UPM, kurátorka sbírky drahých kovů)
Výstava 4. 5. – 29. 6. 2011, úterý – pátek 13.00 – 18.00 hod.

www.kuskovu.cz